Fru Jarl

Böngryta med kokosmjölk och grönkål.

Det här var seriöst ett av de bästa recept jag gjort, så nyttigt och riktigt gott! Dessutom super enkelt att göra! Jag gjorde detta i förrgår, barnen har som sagt haft hög feber under dessa dagar och knappt fått i sig mat överhuvudtaget. Så jag gjorde vegan pannkakor med fullkorn till dem istället, de blev jätteglada, men fick inte i sig mycket. Får nog vara glad om de får i sig vätska under dessa dagar. Grytan innehåller chili, jag har endast haft i lite, så barnen ska kunna äta om de vill.

Jag gjorde några ändringar i receptet, se längst ner.

Böngryta med kokosmjölk och grönkål.
4 portioner

3 gula lökar, hackad
3 pressade vitlöksklyftor
1 hackad röd chili
2 msk olivolja
2 hackade paprikor (gärna gul och röd)
10 körsbärstomater i klyftor
300 g hackad färsk grönkål
1 burk kidneybönor 400 g
1 burk sojabönor 400 g
1 burk passerade tomater 400 g
1 msk sambal oelek
1 burk kokosmjölk 400 g
1/2 citron, saften
2 lagerblad
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl pumpafrön
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 kruka persilja
Rostade kokoschips

1. Bryn lök, vitlök och chili i olivolja i några minuter i en gryta.
2. Blanda ner paprika och tomat i grytan. Tillsätt även den hackade grönkålen och låt allt fräsa ytterligare några minuter.
3. Rör i bönor, passerade tomater, sambal oelek, kokosmjölk, citronsaft, lagerblad och buljongtärning. Låt sjuda i 7-8 minuter. 4. Rosta pumpafrön i en torr stekpanna.
5. Smaka av grytan med salt och peppar. Tillsätt pumpafrön, garnera med persilja och kokoschips.

Medan jag lagade maten insåg jag att receptet blev lite väl mycket, så jag ändrade i det. Ovan är ursprungliga.
Jag valde att inte använda lagerblad, hade inga hemma. Jag hade inte i 3 dl pumpafrön, utan toppade endast med en del. Rostade dessa inte i stekpanna, utan hällde på direkt. 1 kruka persilja används inte, det är endast för topping. 2 gula lökar istället för 3. Mindre röd chili för att få en mildare smak. Använde ca 200 g grönkål, det blev mycket ändå. Sojabönor köpte jag frysta och använde 250 g. Köper aldrig hem buljongtärningar som är fasta, utan mjuka med mindre E nummer.

Testa, det blev överraskande gott!

Receptet är ursprungligen från tidningen Vego

Man blir glad och lycklig av färggrann mat!!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats