Fru Jarl

Boosta förkylningen genom växtriket

Nu är det sjuktider och många är förkylda eller ligger i influensa. Vi har gått igenom en hel del såhär i början på året, vi hinner ha barnen på dagis och skola i en vecka, sen börjar bacillerna om. Just nu har jag en dotter hemma med 40 graders feber och en son med 39,5 grader. De har båda två ont i kroppen och ligger nerbäddade i soffan, jag hoppas starkt på att det endast är en förkylning och inte influensa.

I och med detta har jag valt att ta reda på mer kring energi boost vid förkylningstider, och såklart via växtriket.
Så idag ska jag fixa lite i köket och få i oss en hel del nyttigheter. Det är såklart bäst att äta dessa delar innan förkylning eller liknande bryter ut, men det skadar inte att göra det under sjuktiden heller.

När jag var dålig i 5 veckor i början på året så drack jag mycket varmt honungsvatten med citron och ingefära. Detta har jag även gjort iordning till barnen. Kokar de i kastrull några minuter och häller upp på flaska.

Citron innehåller mycket c-vitamin som ska motverka förkylning och stärka immunförsvaret. Ingefära ska vara bra för förkylningar (mest i förebyggande syfte) och även för matsmältningen. Jag själv upplever ingefäran som ett hjälpmedel för halsont eftersom den har en liten stark karaktär, den bränner lite i halsen och gör den bättre. Honung lindrar vid förkylnings besvär och är en gammal huskur. Den är framförallt bra vid hosta och halsont. Den kan troligen också hämma tillväxten av bakterier, vilket i vårt fall är super!

Lunchen är redan färdigställd under gårdagen och innehåller det mesta från de gröna. Jag har bland annat haft i vitlök som är en gammal klassiker när det kommer till ämnet och ska korta ner förkylningen. Vitlök innehåller ämnet allicin som skyddar växten mot skadedjur och på så sätt får vi ta del av dess egenskaper. Mängder med bönor har jag haft i och de innehållet mycket zink som är en antioxidant och fungerar antiinflammatoriskt. Har man redan insjuknat så kan zink förkorta sjukdomen genom att bakterier förhindras att föröka sig. Mycket grönkål som är en mörkare blandgrönsak som innehåller mycket C-vitamin.

Till middag ska jag tillaga bland annat sötpotatis som innehåller mycket A-vitamin som bland annat håller vår hud och slemhinna frisk, vilket är bra vid förkylningstider. Broccoli är en av de nyttigaste grönsaker som man kan äta. Den innehåller flertalet vitaminer som C-vitamin och A-vitaminer, sen en del mineraler.

Man kommer långt genom att äta grönt och från växtriket!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats