Fru Jarl

Miljömedvetenhet för barn.

En av våra absoluta favoriter är ”The Lorax” från Dr Seuss! En riktigt bra historia med ett tydligt och viktigt budskap som får våra barn (även vuxna) att förstå. En fantasi fylld, färgglad film med kloka ord och rim, precis som de andra historierna från Dr Seuss.

Direkt när denna kom på film fastnade Måns tycke för den. Vi såg den säkert 100 gånger under den perioden. Måns var kring 1,5 – 2 år när han fick en infektion i form av halsböld och vi fick bo på sjukhus i en vecka med operation. Den här filmen var då vår stora räddning, han var lugn så länge han fick ligga och kolla på denna, om och om igen. Han blev speciellt kär i en av ankorna i filmen som han ständigt varje gång skrattade åt även om han var dålig. Så den värmer lite extra hos oss.

Vi har The Lorax på film, bok och ena väggen i barnens gamla rum är klädd med skogen från filmen.

”UNLESS someone like you cares a whole awful lot, nothing is going to get better, its not!” – The Lorax

Denna historia handlar om Ted som bor i Thneedville som är en stad som endast består av plast, batterier och falsk ”ren” luft. Invånarna ser livsstilen som normal, alla förutom Audrey som drömmer om ett riktigt träd som växer ifrån jord och har äkta löv. Ted gör allt för att hitta ett riktigt träd och ger sig utanför staden, där det är mörkt, orenad luft och tomt. Han söker upp the Ones-ler som berättar historien hur träden försvann, vilket var hans fel. The Ones-ler hittade en gång för länge sen ett paradis med fluffiga träd och söta djur. Han hade en dröm att producera sin idé ”the thneed” och högg därför ner ett träd för att kunna genomföra sin plan. The Lorax dyker upp ur trädets stubbe och ska beskydda dem genom att föra trädets talan. The Ones-ler brydde sig inte om The Lorax eftersom att tjänsts stora pengar är viktigare än några träd. Ted kämpar in i det sista för att få tag på det sista fröet och kunna plantera ett träd i sin påhittade plast värld.

Se den om ni inte redan gjort det, jag och barnen skall kolla på den ikväll och samtidigt ställa lite frågor så det börjar fundera.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats