Fru Jarl

Proteinbrist, existerar det?

Jag tycker det börjar bli lite tjatigt att ständigt få höra att vi som äter vegetarisk eller vegankost har proteinbrist. Speciellt eftersom detta är en gammal myt och som bygger på okunskap från de som påstår detta. Därför tänkte jag att vi kan kolla närmare på det och döda myten en gång för alla.

Växtbaserade proteinkällor är att föredra. Vegetabilier innehåller fibrer, många viktiga näringsämnen och fytokemikalier men det innehållet inget kolesterol och mycket lite mättat fett. Det är i stort möjligt att äta vilka vegetabilier som helst för att täcka proteinbehovet.

Vi behöver alltså inte vara rädda för att få proteinbrist om vi äter lagom mängd mat, avsett vilken kost typ vi väljer. Däremot behöver vi se till att vi inte äter för mycket animaliskt protein.

Frågan om risken för att äta för lite protein återkommer ständigt, speciellt för kroppsbyggare. Många som bloggar om styrketräning, gör reklamer eller är återförsäljare lever på att sälja proteinpulver för ett mycket högt proteinintag, som det faktiskt inte finns några vetenskapliga belägg för.

I den vetenskapliga litteraturen finns inte heller något dokumenterat fall av proteinbrist när energibehovet är tillgodosett, det vill säga när det inte råder svält, anorexi, sjukdom eller liknande. Litteraturen visar att proteinbehovet uppfylls med råge så långe man äter en allsidig kost, oavsett om man är kroppsbyggare, blandätare, vegetarian eller vegan.

Det är inte nödvändigt att äta specialkost för att få sig tillräckligt med protein. Det är bra att äta proteinrika vegetabilier så som linser och bönor, men det är alltså inte nödvändigt för att få i sig tillräckligt med protein. Man kan i stort sett äta vilka vegetabilier som helst för att täcka proteinbehovet. Till exempel kommer nästan 12 % av energin i mjöl från protein och nästa 25 % av svenskarnas proteinintag kommer från bröd.

Problemet är det omvända när det gäller protein. Vi äter alltför mycket animaliska produkter idag.
Vi behöver alltså inte bekymra oss om proteinbrist oavsett om vi äter kött, fisk, ägg eller någon annan form av vegetarisk kost. Det är i praktiken nästan omöjligt att komponera en kost, ens en vegankost på för lite protein eller för lite av alla nödvändiga aminosyror tack vara kroppens återvinningsprogram av fria aminosyror.

Myten om att vi får i oss för lite protein avsköljdes för över 30 år sedan. Problemet är snarare det motsatt och vi bör inte få i oss mer än det rekommendationerna anger. I den vetenskapliga litteraturen skriver man främst om risker vid ett för högt proteinintag, framförallt av animaliskt protein. Animaliskt protein har ett samband med bla för tidig död, ett flertal cancerformer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, Alzheimers sjukdom och njursten. Man ser inte detta samband med vegetabilisk protein.

Många tror att det bara är rött kött man skall undvika men även kyckling, kalkon, fisk och ägg liknar rött kött på många sätt.

Sammanfattningsvis är proteinbrist förmodligen den näringsbrist vi behöver oroa oss minst för. Vi har större anledning att oroa oss för det motsatta och också då animaliskt protein.

Vill ni läsa mer så kan ni gå in på läkartidningen hemsida här. Det finns mycket annan bra information också såklart, men denna artikel är skriven av professor i kostvetenskap, Gunnar Johansson. Det finns en hel del studier och dokumentärer också att se om detta, rekommenderas varmt!

Bilden är lånad från Google.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats