Fru Jarl

Punkt 3: Släng mindre mat.

Något som vi flesta gör är att slänga mycket mat i onödan. Den maten vi köper hem och lägger på tallriken ska vi faktiskt äta upp och inte slänga. Det krävs god planering och att tänka efter först för att minska matsvinnet. Det här är både bra för miljön, men också för plånboken, onödig kostnad att slänga bort mat vi tänkt äta eller laga.

Som familj kanske detta blir ännu svårare, hur gör man för att barnen ska förstå och inte vara så kinkiga vid matbordet?
Det första vi har gjort här hemma är att låta barnen vara med vid tillagningen av maten. Då ser de själva vad vi har haft i och framförallt är de lite stolta över att de själva har utfört ett arbete och varit duktiga. Mycket mindre tjafs vid matbordet när de väl hjälper till.

Vi försöker också fråga barnen vid planering av mat, vad de vill äta. Nu är det mycket nytt för oss och dem, vilket har gjort att nyfikenheten ändå ökar, de är öppna för att testa, sen är vissa saker såklart mindre kul att smaka på.

Under middagen igår pratade vi om detta och kom överens om att vi häller upp mindre på tallriken så får de mer om de vill ha. Mollie kommer få det svårast, eftersom hon är lite skeptisk innan hon testar maten och vill att vi ska dela upp tallriken i två delar; en som hon måste äta upp och en som hon eventuellt kan hoppa över. Vi hoppas att vi framöver kan nöja oss med mindre mat istället. Genom att använda mindre storlek på tallrikarna vid middagsbordet skapar vi känslan av att vi äter ”mycket” fast vi äter mindre, det kan också vara något att tänka på.

Sen vi började laga vegetariskt så har vi fått mycket mat över och har alltid med matlådor till jobbet eller lunch till dagen efter. Toppen eftersom vi inte kastar och sparar pengar på det.

Det krävs också god planering till alla maträtter vi handlat till, och vi märker att vi fyller och tömmer kylskåpet. Framförallt de gröna, de använder vi flitigt nu, känns otroligt roligt.

Vi har gjort detta som en liten tävling här hemma från och med idag, det tycker barnen alltid är roligt oavsett vad det gäller. Så nu slänger vi mindre och sparar mer!

Alltså bra för ekonomin och för miljön! Heja heja!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats