Fru Jarl

Punkt 9: Kemikaliefri vardag.

Tyvärr går det inte att leva kemikaliefritt i dagens läge om man inte vill isolera sig ute i ingenstans och inte leva ett normalt liv. Men en stor minskning av kemikalier i vardagen är helt möjligt och nödvändig. Jag har läst på en hel del om kemikalier i vår vardag och gör skillnad hemma därefter. Det går inte att rensa och byta ut allt på en och samma gång, och det är inte speciellt miljövänligt det heller. Men jag väljer att byta ut vissa saker, och varje månad göra vi fler byten till bättre val. När vi köper något nytt kollar jag alltid upp först vilket alternativ som är bäst i miljö-, kemikalie- och produktionssynpunkt.

Visste ni att en nyfödd bebis redan vid födseln har 200 främmande ämnen i sin kropp? Barnen är de största förlorarna i vårt kemikaliesamhälle. Vi omger oss av saker som innehåller och utsöndrar kemikalier, och som på sikt leder till allergier, barnlöshet eller annat som vi inte fått reda på ännu. Nya kemikalier kommer ut på marknaden hela tiden, som inte är testade och vi vet inte hur de påverkar oss, utan vi får snällt vänta vad framtiden visar.

Det finns ingen forskning på specifika ämnen och därmed kan de inte förbjudas. Problemet är att det inte går att veta hur ett specifikt ämne påverkar oss på grund av ”cocktail effekten”. Vi har alltså för många olika ämnen redan i våra kroppar och hur de påverkar varandra i en blandning, vet vi inte heller.

Jag vill inte att mina barn utsätts för onödiga kemikalier och väljer hellre ett annat alternativ vid inköp för att undvika dem så mycket som det går. Vattenflaskorna ovan köpte jag hem förra veckan och bytte äntligen deras i plast. Denna flaska från Klean kanteen är i rostfri stål, helt plast, BPA och fria från andra gifter.

Jag tänkte ha ett nytt veckotema och skriva om veckans kemikalietips. Det finns mycket att lära och självklart att dela med sig av. Jag önskar att någon hade tipsat mig om detta innan jag fick barn.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats