Fru Jarl

Veckans Kemikalie: Plast.

Vad är plast? Ett enkelt svar kan vara, en produkt som tagit en stor del av vår vardag. Kolla omkring dig, hur mycket plast ser du? Produktionen av plast har fördubblats på 15 år och idag har vi det i allt från muggar, leksaker, köksartiklar, kläder och mycket mer. Det finns ett otal olika varianter av plast, vissa farligare än andra. De består främst av kemikalier som kommer från fossil olja. För att förklara det enkelt är det många små molekyler som sätts ihop till långa kedjor, Polymerer. De långa kedjorna av Polymerer är inte farliga i sig, men de restmonomerer som inte bildat någon kedja, släpps eller frigörs från plasten och då blir det värre. Vid plastproduktion tillsätts också kemikalier för att skapa kemiska reaktioner för att plasten skall få en viss egenskap. Dessa kallas tillsatskemikalier eller additiv. Vissa plaster kan innehålla flertalet tillsatskemikalier och läcker också ifrån sig dessa.

Plast är alltså inte lika med plast, utan det finns mängder av olika. För att vi enklare ska kunna skilja på dessa finns det märkningar på en del av våra plastprodukter. Undvik dem med siffrorna 3, 6 och 7, då har man kommit en bit på vägen.

01 PET – Polyeteneterftalat

PET plast märks med nummer 1 och vi finner denna plast i flaskor för olika drycker, mikroförpackningar och i annat till våra livsmedel. Det är en slitstark plast och kan användas flertalet gånger. Vi återvinner ofta PET plast till tyg (polyester) som bland annat finns i fleece. De används ibland klorbaserat lösningsmedel för att få färgen att fästa i tyget, dessa partiklar kan sedan utsöndras i små mängder. Det har hittats hormonstörande ftalater i drycker som förvarats i PET- flaskor. Det är små mängder och frigörs lättast vid uppvärmning. Ett enkelt sätt att undvika detta är att välja ett annat alternativ, så som glasflaskor, eller till barn i rostfritt stål.

02 PE – HD, Polyetylen hög densitet

Polyeten plast märks med nummer 2 och är vanligt förekommande i förpackningar med flytande innehåll som till juice, diskmedel, schampoo och balsam, i sportflaskor och till plastbackarna i butiken. Polyeten plast med hög densitet är kraftigare och kan även förekomma i väskor eller skärp. Ganska lång miljö- och hälsopåverkan, men det ska inte hettas upp.

03 PVC, Polyvinylklorid (Vinyl)

PVC plast märks med nummer 3 och de hittar vi i regnjackor och stövlar, leksaker, vaxdukar, golv och vinyltapet, byggnadsmaterial samt i förpackningar i butiken. PVC är ett hårt material men om mjukgörande tillsätts så blir det mjukt. PVC är den plast där mest farliga kemikalier tillsätts vid framställningen. Den vanligaste mjukgörande tillsättningen är ftalater och det är vanligt i PVC att procenten ligger kring 50%. De kan påverka oss genom barnlöshet, och misstänks ligga bakom allergier och ADHD. Den innehåller även klor som vid uppvärmning gör att den frigör farliga gifter. I importerad PVC kan det även finnas bly som stbialiceringsämne.

04 PE – LD, Polyetylen låg densitet

Lika plast nummer två är denna också en polyetylen, men av en mjukare sort. Den finns bland annat i plastpåsar, kläder och möbler. inga kända miljörisker, men den skall inte hettas upp.

05 PP, Polypropylen

Polypropen märks med nummer 5 och finns bland annat i lunchlådan, sugrör, sirapsflaskor och i brödförpackningar. Ren polypropen tåg höga temperaturer och används oftast i mikrovågsugnar. Men som konsument är det svårt att veta om det finns tillsatser av annat slag som går över till maten vi äter. Studier av EU-kommissionen 2011 visar på flera exempel där nappflaskor har släppt ifrån sig kemikalier.

06 PS, Polystyren

Polystyren märks med nummer 6 och finns bland annat i datorer, leksaker, plastmuggar, yoghurtförpackningar och cellplastförpackningar. Styren misstänks vara hormonstörande och skall därför undvikas. Hälsoriskerna är dåligt belagda, men det tyder på att Polystyren kan orsaka lever-, njur- och testikelskador.

07 Övriga plaster

Under nummer 7 samlas en hel del olika plaster, övriga plaster. Denna plast hittar du bland annat i matlådor, nappflaskor, cd-fodral, köksredskap och tillbringare. Här finns det plaster som hormonstörande Bisfenol A, Polykarbonat, ABS-plaster, nylon, glasfiber och polyamid. Undvik denna kategori!

Jag själv försöker att undvika plast i största mån, men i allt går det inte. Det är svårt som konsument att verkligen veta vad produkten innehåller, och alla har tyvärr ingen märkning. Hoppas att ni lärt er något nytt idag.

Läs: Den onda badankan, av katarina Johansson

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats