Det här receptet gjorde jag första gången förra veckan, och igår testade jag det igen. Det påminner om fiskpinnar fast ändå inte, väldigt gott och speciellt med ”äkta” potatismos. Jag har faktiskt aldrig gjort pulvermos och kommer troligen aldrig göra det heller.
Tofupinnar med potatismos och dillsås
4 personer
Tofupinnar
400 g fast tofu
3 msk sojasås
1 citron
1 dl vetemjöl
1 dl vatten
Ca 2 dl ströbröd
Potatismos
1,5 kg mjölig potatis (Krav)
2 msk olivolja/mjölkfritt smör
2 dl havremjölk
Salt
Vitpeppar
Dillsås
3 dl Oatlys Ifraiche
1/2 dl majonäs (äggfri)
1/2 citron, saften
1 dl finhackad dill
Salt
Tofupinnar
1. Skär tofun i stavar (relativt smala) lägg ner i form/påse tillsammans med sojasås och citron. Vänd runt och låt marinera minst 30 minuter.
2. Vispa ihop vetemjöl och vatten.
3. Vänd tofupinnarna i smedten och rulla i ströbröd. Stek dem gyllenbruna i rapsolja.
Potatismos
1. Koka potatisen mjuk.
2. Vispa/mosa potatisen och häll i olivolja/mjölkfritt smör, havremjölk och vitpeppar/salt.
Dillsås
Blanda ihop samtliga ingredienser och servera.
Jag valde att skära Tofupinnarna lite smalare andra gången och marinerade lite längre. Jag hade mycket ströbröd på och stekte dem lite längre till de blev gyllenbruna och fina.
Potatismosen gör jag på mitt egna vanliga sätt. Köper alltid svensk kravmärkt god potatis som jag kokar och mosar. Häller ner lite med mjölkfritt smör istället för olivolja och ekologisk havremjölk. Jaghoppar vit peppar och har endast lite salt i.
Dillsåsen är bra som den är, går självklart att välja valfritt bland produkter, men vi kör mjölkfritt och majonäs utan ägg hemma.