Fru Jarl

Punkt 8: Köp ekologiskt!

Detta borde vara ett självklart val, men många tänker hellre på priset än kvalitet på produkten i affären. Vi har tidigare handlat mycket ekologiskt, men nu handlar vi allt ekologiskt, de som inte finns att köpa i ekologiskt alternativ väljer vi utifrån andra aspekter, så som Fairtrade eller närproducerat om det finns. Och faktiskt, det är inte så mycket dyrare! Skippa matsvinnet och kostnaden är hämtad.

Ekologiska produkter odlas eller tas fram utan kemiska bekämpningsmedel. Dessa medel är till för att döda skadedjur, svamp och ogräs, men de är samtidig oerhört skadliga för naturen och vårt ekosystem. De tar inte bara bort och skadar ogräs eller skadedjuren utan påverkar såklart framställningen utav maten och marken och andra arter. Jag tänker framförallt på kemikalierna som vi stoppar i oss och som inte ska finnas i maten vi äter men som vi besprutar med för att få en så effektiv produktion, istället för en kvalitativ och god sådan.

Genom att köpa ekologiskt så stödjer vi också de allra fattigaste i världen som arbetar på plantage med bekämpningsmedel som många gånger är förbjudna i EU och de saknar skyddsutrustning och utsätts för dessa ämnen dagligen.

”Jord utgör ett frisk levande och pulserande ekosystem i sig självt. Den består av mikroorganismer sand, slam och lera. Och där omsätts näringsämnen, den binder vatten och upprätthåller liv”

”Om man odlar en gröda kan den grödan aldrig innehålla mer näring än vad jorden innehåller

Dokumentären ”Den sista skörden” bör alla se. Riktigt bra och viktigt budskap.
Den finns på SVT play att se kostnadsfritt. Trailern nedan.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats