Fru Jarl

10 förbättringar vid vegetarisk/vegansk mat!

Vi i familjen Jarl har nu ätit vegetariskt (mestadels vegansk) mat hemma nu i 1,5 år! Varför fortsätter vi? Svaret är enkelt; Vi mår så pass mycket bättre av det! Då kommer följdfrågan, vadå mycket bättre? Mådde vi inte bra innan vi åt växtbaserad mat?
Alltså helt ärligt; Jo, vi ansåg att vi åt nyttigt och att vi mådde bra då med! MEN vi hade ingen aning om alternativet då! Det måste helt enkelt upplevas för att man själv ska förstå! Nu kommer svaret på frågan vi ofta får;

Hur har hälsofördelarna blivit bättre? Hur/ vad upplever vi har förbättrats med maten vi äter?
Felix och jag sammanställde 10 punkter, här kommer dem;


1. Bättre mående – Mer energi!
Första punkten blir såklart att vårt mående har blivit betydligt bättre än förr. Den här punkten hör ihop med de övriga nedanför. Av den gröna maten upplever vi att vi generellt mår mycket bättre, och att vi känner av mer energi dagligen!

2. Ingen ”Matkoma” – Lätthet!
Känslan av mätthet, alltså den här tunga och trötta känslan som fanns förr efter maten, upplever vi inte alls längre. Den så kallade ”matkoman” är helt försvunnen! Vi kan äta mer mat idag, vara ”mätta” (alltså ej hungriga) under en längre tid och har mer energi efter maten än innan. Det är en känsla av lätthet!

3. Bättre sömn – Piggare på dagen!
Vi sover mycket bättre om nätterna! Att uppleva en hel natts sömn är helt underbart. Förr kunde vi vakna, vända och vrida på oss. Det är först nu som främst jag kan sova tungt, en hel natt. Det tycker jag är både beundransvärt och skönt med tanke på att jag ammar och matar Minelle om nätterna. Jag är tvungen att vakna och vara uppe en del av natten. men de stunder jag väl får sova, sover jag tungt. Jag vaknar pigg på morgonen och känner inte att jag behöver eller vill vila under dagen. Jag får mycket energi och är utvilad, det är långt ifrån hur jag upplevde småbarnslivet med både Måns & Mollie!

4. Vi är friska – Aldrig sjuka!
Vi har tre barn som släpar med sig det mesta från förskola och skola! Att vabba och vara sjuka till och från var rena vardagen för oss förr, precis som för många andra! Det här har vi tydligt märkt på barnen, de blir aldrig sjuka längre, och lika så för oss! Vi klarar oss från kräksjuka, influensor, förkylningar och annat som ständigt går i vågor på skola och förskolan! Jag kommer inte ihåg sist jag kände mig snorig eller hade ont i halsen, som jag tyckte kunde komma lite till och från hela tiden förut! Även om vi träffat vänner/släkt som varit sjuka, har vi ändå klarat oss, så härligt! Låt maten vara din medicin, det fungerar helt klart!

5. Allergier försvunnit – mildare reaktioner!
Lite som magi faktiskt och det tog ett tag att inse! Jag, Felix och Måns är pollen allergiker. Felix och jag så pass att det varje år är en kamp med tabletter, nässpray och ögondroppar. Måns har också tidigare tagit nässpray och ögondroppar. Vi började äta grön mat i februari 2018,. Under våren 2018 märkte vi inte av allergin trots rekord med pollen ute. Jag var gravid med Minelle då, jätteskönt att slippa allt besvär och ingen medicinering alls behövdes! Nu under 2019 har vi upplevt samma sak, allergin är som bortblåst!

6. En mage i balans – Bra ämnesomsättning!
Okej, nu kommer vi in på kiss och bajs, men även det är nödvändigt att prata om. En stor fördel är att magen är i balans. Det är ett jämnt flöde med in och utgifter och inte mer komplicerat än så. Ingen magknip, några magbesvär, gaser eller uppblåsthet. Inte heller olika hård/löshet på avföringen. Magen mår toppen av grön mat! I början behöver magen göra sig av med allt onödigt, vi gav det två veckor, sen mådde vi toppen och upplever samma varje dag. Det går helt enkelt inte att jämföra med upplevelsen förr.

7. Finare hy och hårkvalité!
Vår hy är slät och fin, något som vi också fått kommentarer på. Finnar som kunde komma i ansikte och på rygg är borta. Ansiktet har en annan lyster och känns helt naturligt i sig. Håret håller bättre och känns fräschare. Jag har knappt kunnat spara på mitt hår förr med tanke på hur mycket jag duschar och använder det. Nu håller det sig fräscht och jag har kunnat spara mitt hår längre än vad jag tidigare haft.

8. Bättre smakupplevelse – känner smak på nytt sätt!
Det här är svårt att förklara, men all mat smakar så mycket mer idag än vad de gjorde förr. Något som vi också kan uppleva när vi bjuder på mat, vi upplever vår mat på ett helt annat sätt än vad någon annan som inte är van. Grönsaker idag smakar väldigt mycket för oss, något som vi kanske inte helt upplevde förr. Allt är så otroligt gott och smaklökarna har fått sig en riktig omställning till det bättre!

9. Bättre humör – Glad & lycklig!
Vårt humör är jämnt och mer positivt inställt. Vi tar saker mer lättsamt än förr, jag märker stor skillnad på mig själv. Med tre barn är vardagen inte alltid en dans på rosor, moment fyllda av kaos är inte en ovanlighet. Förr kunde jag känna att jag behövde räkna till tre emellanåt, numera finner jag ett helt annat lugn. Jag tar saker mer för vad dem är, rycker lite på axlarna och tänker oftast att det snart är över. Sömnlösa nätter kan vara en sådan sak, jag är glad ändå och vet att det endast är en period.

10. Inga små åkommor – Säg hejdå till huvudvärk och magont m.m.
Små saker som kan störa vardagen, som huvudvärk, lite magknip eller något annat, upplever vi inte längre. Jag har aldrig tyckt om att ta någon form av medicin, men kunde ibland ta en alvedon eller ipren på grund av tex huvudvärk. Det har jag inte behövt överhuvudtaget. Jag tog någon enstaka ipren efter förlossningen, men annars har det inte varit ett problem.


Med dessa fördelar är det väldigt lätt att fortsätta äta grönt! Det handlar mycket om inställning och framförallt vana, idag är detta vår vardag. Det är inte jobbigare, krångligare eller tar mer tid än vilken annan mat som helst. Vi är numera vana vid detta och det är så enkelt, bara man ger det en chans och låter det ta lite tid till en början!

Vad tycker du? Har du ätit vegetariskt / veganskt under en längre tid, upplever du samma? Någon annan upplevelse?
Kommentera gärna nedanför och dela med din om dina funderingar eller upplevelser!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats