Kvällens middag fick bli en annorlunda lasagne. Denna har vi gjort några gånger innan, och den är jättegod!
Nu testade jag att göra i två formar, så nu har vi mycket mat tills imorgon.
Lasagne med kronärtskockspesto
1 paket lasagneplattor (gärna fullkorn)
2 askar cocktailtomater
Kronärtskockspesto
1,5 dl mandel
2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 burkar kronärtskocksbottnar
2 msk olivolja
salt, peppar
Grönsaksfyllning
2 auberginer, tärnade (små)
2 zucchinier, tärnade (små)
2 burkar krossade tomater, 400 ml
Bechamelsås
50 g mjölkfritt smör
5 msk vetemjöl
5 dl Havremjölk (eller annan)
salt, peppar
1. Börja med kronärtskockspeston. Finhacka den gula löken och stek i olivolja så att den blir mjuk. Lägg i kronärtskocksbottnarna så at de också får fräsa lite. Släng ner samtliga ingredienser till peston i en matberedare och mixa det till en slät kräm. Häll i lite vatten om det behövs för att mixen inte skall bli för tjock. Smaka av med salt och peppar.
2. Påbörja grönsaksfyllningen genom att tärna båda auberginer och även zucchinin. Stek allt i olivolja så att dem mjuknar lite grann. Häll sedan ner de krossade tomaterna och låt bubbla några minuter.
3. Till sist görs såsen. Smält smöret i en kastrull och vispa ner vetemjölet. Vispa sedan ner mjölken, lite i taget. Fortsätt att vispa till såsen har tjocknat och smaka av med salt och peppar.
4. Nu ska lasagnen läggas ihop. Börja med ett tunt lager med pesto, sedan grönsaksfyllning och sen såsen över. avsluta med lasagneplattor. Gör om tills formen är full. Det översta lagret skall vara endast plattor och sås tillsammans med cocktailtomater.
5. Sätt in i ugnen på 175 grader i 40 minuter. Servera med lite sallad.
Lycka till med matlagningen, du kommer inte bli missnöjd!
Receptet kommer ursprungligen från tidningen VEGO.
Yum?
Yum?
Yum?
Yum?
Yum?
Yum?