Fru Jarl

Punkt 5: Rensa bort & se över all plast hemma.

Jag har under en lång tid lyssnat på min mormor som alltid sagt att plast är inte bra, vad är egentligen plast? Men jag har tagit det med en nypa salt innan och tänkt, att jag och Felix inte har tagit någon skada av det, så vilken skillnad skulle det vara för våra barn? Nu såhär i efterhand så känner jag mig mest dum, jag borde ha tagit reda på mer innan. Allt vi har idag är typ gjort av plast, och det är ett material naturen inte klarar av att ta hand om. Bara det säger rätt mycket.

Det började med en enkel diskussion på jobbet en dag, vid lunchen. En kollega berättade om en massa dokumentärer som hon hade sett och vad de fick lära sig i skolan, hon hade alltid sin mat i matlådor gjorda i glas. Fick mig en riktig funderare och gick hem för att undersöka mer. Och ja, nu rensar jag mina skåp från plast till bättre alternativ. Såklart inte allt så samma gång, lite i taget och plasten vi gör oss av med får ett nytt användningsområde.

PFOS och PFOA är alltså ämnen som vi får i oss via till exempel plast, och kroppen vet inte hur den skall bryta ner detta ämne, utan det samlas i där inne i kroppen någonstans. Det finns även i bland annat stekpannor gjorda av teflon, rengörningsspray och jackorna/skorna med vattenavvisande effekt, iallafall vissa av dem.

Så för att vi inte skall få i oss detta, så köper jag numera andra alternativ efterhand. Matlådorna åkte ut direkt, skärbrädor och andra köksartiklar likaså, som vi ersatt med glas, metall och trä.

Började även tänka på all plast barnen leker med idag, de finns typ bara ”populära” leksaker i plast. Vi pratar mycket om detta hemma nu med barnen, och framförallt när reklam går på tven om ”den nya trenden” men i rena verket bara är plastskit.

Vi väljer också andra alternativ i vardagen, som att antingen ta med en påse, inte köpa någon påse alls eller ta en papperspåse. Jag har medvetet valt bort de butiker som plastar in varje (!) grönsak i plast, varför är det nödvändigt?

Vet du vad plast är, och hur det kan påverka dig?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats