Fru Jarl

Vårt 2018 i helhet.

Nu har vi lämnat 2018 bakom oss och det blev ett händelserikt år för oss. Sammanfattningsvis så blev det ett nöjesår med inte allt för mycket ”måste göra”. Ett familjeår med mycket fokus på ledighet, semester och tid för varandra. Samtidigt ett mycket aktivt år med studier och jobb, en livsförändring i matvanor och kost samt en miljöresa för hela familjen.

Redan vid nyår 2017/2018 visste vi att planerna skulle börja för en tredje, då jag tog bort min spiral i mellandagarna. Med våra två första gick det undan, så det skulle faktiskt nu bli roligt att planera och försöka med en ny graviditet. Vi räknade med att det kunde ta lite tid, speciellt för kroppen att hitta tillbaks efter 5 år med spiral. Det tog några försök åtminstone, men äntligen den 11 maj så plussade vi på stickan. Vi ville helst ha ett januaribarn, så det blev på något sätt helt perfekt.

Mitt nyårslöfte och mål med 2018 var att ändra vår livsstil som familj till en mer hållbar, grön och nyttig sådan. Fokus var främst att börja äta mer vegetariskt hemma, men det blev ju långt mer än så när vi väl började. Jag hittade ett nytt intresse och tog reda på mer och mer kring kost, hälsa och livsstil. Jag fick lägga ner mycket energi och tid, men fick hela familjen att börja äta vegansk kost hemma, i största mån. Sedan 1 februari 2018 har vi inte ätit kött, endast vegetarisk kost men i så mycket som möjligt vegansk. Barnen har aldrig tidigare ätit så mycket grönsaker och frukt, nötter och bär, vilket jag känner att jag lyckats med. De äter nyttigare, och resan fortsätter med nya mål under 2019.

I och med den ändrade kosten kom även en mer hållbar livsstil, att få våra barn att förstå hur vi kan påverka miljön genom att aktivt göra något. Det började med små saker som vi tidigare inte riktigt pratat med barnen om och gjort dem delaktiga i, som sopsortering, uppsamling av skräp, att använda benen och inte bilen, minska plasten hemma m.m. Vi pratar fortfarande om det varje vecka och barnen tar själva upp och tänker mycket på det i vardagliga situationer, det glädjer mig.

Kemikalier i hemmet var något nytt jag kom över, jag trodde ju som många andra att myndigheter och bolag hade koll på att de vi använder inte är skadligt för oss. Tyvärr ser det inte ut så, utan ansvaret ligger hos konsumenten. Vi började kemikaliebanta och kropp och hår mår mycket bättre efter det, man ser skillnad.
Jag försöker även få barnen att inte köpa allt skräp som säljs i leksaksaffärer, vi kan göra mycket själva i hemmet som fungerar lika och som inte är skadligt.

Konsumtionen har vi ändrat och handlat mer begagnat under 2018, barnen har också fått vara en del av de och tycker det är roligt att någon haft sakerna före dem. De vi köper nytt köps klimatsmart och ekologiskt i största mån. Vi tänker mycket på de som producerat sakerna och var de kommer i från.

Vi sålde min lilla polo och köpte in en större bil för Felix motorcykelsport. Han fick sin drömbil som både rymmer familj och last samt kan dra större husvagn. Den använder vi endast för syftet och inte som familjebil, vi köpte en lite äldre modell och som kom ner i förbrukning. Det är trots allt en större bil, men drar ca 0,8 vid lite lugnare körning. Motorsporten i sig är en enklare sport som är billigare än rally som var aktuellt förr och även Måns började köra i år.

Felix fyllde 30 år och fick ytterligare en drömpresent, ett motorcykelkörkort. Det var klart på sisådär 2 månader så var han ute på vägarna också. Någon månad senare tog han även BE-kort för att kunna köra husvagn efter bilen.

Spontant så bestämde vi oss för att husvagn nog är värt ett försök, vi som aldrig någonsin skulle äga en husvagn. Men vid tävlingarna runt om i landet så kändes det mest praktiskt och roligt, att ha hela familjen samlad på ett och samma ställe, och göra alla helt delaktiga i Felix hobby som nu även Måns började med. Vi kollade på en begagnad, men fick en bra rabatt på en ny modell som hade planlösningen för tre barn, så den fick det bli.

Jag kunde aldrig föreställa mig att jag skulle trivas i en husvagn, det blev som vårt andra hem direkt. Vi fick se och uppleva mer och dessutom en möjlighet att bara spontant kunna resa i väg en kortare bit och ta semester. Vi kommer att ha väldigt roligt under detta året också i husvagnen. Vi fick dels uppleva alla städer som tävlingarna var i, Leksand sommarland, Liseberg och Göteborg, Gränna två gånger, Jönköping och Öland bland annat.
Barnen verkligen älskar det!

I väntan på en tredje så beslutade vi att göra vår drömresa till Orlando, nu när vi hade möjlighet. Felix fyllde 30 och jag några månader senare, så det fick bli som en tidig och sen present till oss båda. Senast vi var där var på vår smekmånad och vi pratade varje år om att ta med barnen dit, men det kostar en hel del pengar.

Vi bokade en villa i 2,5 vecka och köpte biljetter till flyg och Walt Disney World. Det blev en resa att minnas för livet.
Så mycket nöje, fantasi och magi har vi aldrig fått uppleva förr, även om vi varit på Disney i Paris 5 gånger tidigare med barnen.
Barnen fick uppleva en långresa och pratar mycket fortfarande om allt vi fick uppleva.

När vi kom hem började min intensiva tid med examensarbete och sluttenta. Samtidigt med heltidsjobb och påfrestande graviditet så levde jag i min egna lilla bubbla några veckor. Men efter slutexamen i Göteborg så blev jag äntligen färdig Fastighetsingenjör, vilket kändes helt fantastiskt efter allt kämpande och sena kvällar/nätter.

Nu efter min sjukskrivning har jag valt och accepterat att ta det lugnt. Snart är vi fem i familjen Jarl och det känns så otroligt spännande att få uppleva den första tiden med en liten igen, med allt vad det innebär. Måns och Mollie har varit delaktiga i hela graviditeten och så kärleksfulla på alla sätt. Mollie som så gärna ville bli storasyster och få en lillasyster, fick precis som hon ville i år.

Det blir en magisk känsla att komma hem från förlossningen, då är vår familj komplett.
Det här har varit ett bra år, tid är långt mer värt än pengar! Familjen är det som är viktigast.

Tack 2018 för allt du gav oss.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats